Ethiopia VIP Xperience

Nederlandse Vips promoten en ondersteunen sport- en mobiliteitsprojecten in Ethiopië

Marrit Postma, Ramona Verhoeven, Tommy van den Eijnde, Carolien Danckaerts en Annemiek van Munster (tevens coördinator) deden in november 2014 mee aan The Ethiopia Xperience, een project van Respo International dat gericht is op het ondersteunen van visueel gehandicapten in ontwikkelingslanden. Alle deelnemers zijn zelf Vips (Visually impaired persons), oftewel slechtziend en zij bezochten organisaties, revalidatiecentra, sportcentra en scholen specifiek gericht op visueel gehandicapten in Addis Abeba, Ethiopië. Met dit bezoek hebben zij een bijdrage geleverd aan het bewegings- en sportprogramma gericht op visueel gehandicapte kinderen en hopen zij een opzet maken voor structurele projecten gericht op massage en mobiliteit. Meer informatie op Facebook

De reis

IMG_0057Van 12 tot en met 24 november 2014 brachten Marrit, Ramona, Tommy, Carolien en Annemiek in het kader van The Ethiopia Vip Xperience een bezoek aan Addis Abeba, Ethiopië. Zij bezochten daar onder andere The Sebeta Blind School, Hope for the Blind (een werkplaats voor blinden en slechtzienden), diverse revalidatiecentra, Misrach Center (o.a. een werkgelegenheidsproject voor blinden en slechtzienden), de universiteit van Addis Abeba en House of Sports. Tijdens de reis werden de deelnemers vergezeld door Ethiopische buddy’s, blinde en slechtziende studenten die meer inzicht gaven in het leven met een visuele handicap in Ethiopië. Naast een gezamenlijk programma ondernamen de deelnemers afzonderlijk activiteiten gericht op hun eigen doelen. Zo IMG_0070organiseerde Ramona diverse massage-workshops en onderzocht zij het netwerk op het gebied van massage voor visueel gehandicapten. Carolien organiseerde diverse workshops op het gebied van mobiliteit. Marrit ontwikkelde een speciaal spel voor blinde en slechtziende scholieren. Tommy richtte zich speciaal op het promoten van blindensport in Ethiopië. Samen met Annemiek ontmoette hij diverse hoogwaardigheidsbekleders waaronder de minister van burgerzaken / hoofd van het paralympisch comité en Olympisch kampioen Haile GeDSC01139brselassie. Annemiek maakte maakte daarnaast dagelijks reportages voor radio 509 (www.radio509.nl)

Promoten blindensport

Groepsfoto Ethiopia Xperience Great RunOp uitnodiging van Haile Gebrselassie mochten de deelnemers van The Ethiopia Vip Xperience op zondag 23 November 2014 deelnemen aan het grootste sportevenement van Ethiopië, The Great Ethiopian Run. Deze veelvoudig wereld- en Olympisch kampioen wilde met onze deelname andere gehandicapten stimuleren om mee te doen aan deze hardloopwedstrijd en meer te sporten in het algemeen. Zowel tijdens de persconferentie en tijdens het hardloopevenement kreeg The Ethiopia Vip DSC02003Xperience veel media-aandacht van zowel nationale als internationale pers en hebben wij het hardlopen van blinden en slechtzienden breed onder de aandacht gebracht!

Opzetten initiatieven

Naar aanleiding van The Ethiopia Vip Xperience proberen de deelnemers verschillende initiatieven te ontplooien. Zo is het idee ontstaan om te onderzoeken of wij kunnen ondersteunen bij het opzetten van een bedrijf dat lokaal taststokken kan produceren door en voor blinden en slechtzienden. Ramona blijft betrokken bij een initiatief van Respo International om een massagepraktijk. Tommy en Annemiek is gevraagd om vervolg te maken op onze deelname aan The Great Run. Wellicht neemt volgend jaar een grote delegatie blinden en slechtzienden inclusief hardloopbuddy’s deel aan The Great Run 2015.