+23

“+23: Herkenbaar voor iedereen die tegen grenzen aanloopt, kritisch durft te kijken naar zichzelf en altijd mogelijkheden blijft zien”

Cover +23

Samenvatting +23

Een drukke baan, lieve vrienden, een paard en een studie; Annemiek heeft het er maar druk mee.
Ze is open, onhandig, gek op alles met een vachtje op vier pootjes, niet zo hip, een ramp in diëten en relaties, maar altijd nieuwsgierig en op zoek naar zichzelf.
Oh ja, en vanwege aangeboren staar is ze slechtziend.
Hoewel haar zicht niet verder verslechtert, verandert haar ‘foutje’ gaandeweg van een onhandig obstakel in een hardnekkig probleem. Wanneer ze, gedesoriënteerd en oververmoeid, haar gezicht kapot valt op de stoep, wordt ze letterlijk met haar neus op de feiten gedrukt.
Haar levensstijl inclusief stelselmatig onderschatte handicap is niet meer vol te houden.

Annemiek besluit deel te nemen aan een intern revalidatieprogramma bij Visio Het Loo Erf. In de maanden die volgen leert ze met haar beperking om te gaan. Tijdens deze revalidatieperiode houdt zij een dagboek bij dat de basis vormt voor +23. Ze neemt je mee langs een weg met worstelingen, angsten, afscheid en de nodige bijslaapuurtjes, maar ook met zelfspot, vriendschap, gehandicaptengadgets en komische confrontaties. Op indringende wijze beschrijft Annemiek het proces van ontkenning naar erkenning, van haar visuele handicap maar vooral van haarzelf.

LuisterversiIsa en Annemiek bij Dedicone ingesproken door Isa Hoes

Maandag 16 augustus 2010 vonden de opnames van de luisterversie van +23 plaats bij Dedicon in Rijswijk. Isa Hoes heeft het verhaal Annemiek fantastisch voorgelezen. Isa was ontzettend enthousiast over het boek: ‘Het is een boeiend verhaal. Terwijl ik het voorlas was ik echt onder de indruk, ik voelde me wisselend verbaasd, soms boos zelfs en ook verdrietig, maar ik moest ook erg lachen’.

Schrijfster Annemiek was aanwezig bij de opnamen. ‘Het is echt geweldig om mijn eigen verhaal uit de mond van Isa Hoes te horen. Ze leest geweldig voor, ze brengt de tekst tot leven. Precies zoals ik mijn verhaal bedoeld had!’

“Vijfduizend? Neen verdorie, op zijn minst vijftigduizend moeten er hiervan over de toonbank. Hoe meer exemplaren van dit boek worden verkocht EN gelezen, hoe beter. Het kan alleen maar bijdragen tot een beter begrip van het fenomeen slechtziendheid.”
Yves Taffin – Pointe

“Het is dapper hoe Annemiek haar persoonlijke leven tot in detail met de lezer deelt. Daarom wil je ook steeds verder lezen en verdwijnt het boek pas op het nachtkastje als het uit is. Het boek, bedoel ik. Niet het licht.”
Cor van Vuren – MEE Magazine

Meer recensies